Projectleider Governance Jeugdhulpregio
Samenwerkingsorganisatie de Wolden/Hoogeveen
 
Aanvraagnummer
16782
Duur
10 maanden
Opties verlenging
Mogelijk, maar nog niet bekend
Uren per week
16 uur
DAS opdracht
Ja
Start
1 september 2024
Opleidingsniveau
WO
Regio
Drenthe
Einde inschrijfdatum
01 August 2024
Eindtijd
09:00 uur

Organisatie
Op dit moment werken de Drentse gemeenten samen voor de uitvoering van de Jeugdwet en ten aanzien van een aantal andere gemeentelijke taken binnen het sociaal domein (beschermd wonen, WMO) via twee inkoopregio’s en binnen de JHRD (beleid).

O.a. vanwege het wetsvoorstel “verbetering bereikbaarheid jeugdhulp” en de bijbehorende AMvB regiovorming, hebben de Drentse colleges ingestemd met een proces dat moet leiden tot één gemeenschappelijke regeling voor minimaal[1] de jeugdhulptaak die regionaal moet worden uitgevoerd. 

Vraagstelling
Om het genoemde proces om tot het instellen van een gemeenschappelijke regeling te kunnen overgaan, te begeleiden, zijn de Drentse gemeenten op zoek naar een ervaren projectleider voor 16 uur in de week (periode 1 september 2024 – 1 juli 2025).

Opdracht
De projectleider wordt eindverantwoordelijk voor een proces dat moet leiden tot een door de afzonderlijke gemeenteraden vast te stellen regeling rondom de regionale samenwerking op het terrein van minimaal jeugdhulp.

De opdracht bestaat uit een aantal fasen:

  • Uitwerken van een gedetailleerde projectaanpak (uiterlijk 1 oktober 2024 besproken in de ambtskring en in het ABO jeugd van 16 oktober vastgesteld);
  • Vaststellen van taken en activiteiten die in ieder geval en die mogelijk aan een niet vrijblijvende samenwerkingsorganisatie voor minimaal jeugdhulp worden c.a. kunnen worden opgedragen (uiterlijk 1 december besproken in de ambtskring);
    • Belangrijk is om hierbij de bestaande taken die door het PMT Zuid Drenthe, de NMD-samenwerking en de JHRD worden uitgevoerd te betrekken;
    • Belangrijk is dat rekening wordt gehouden met relevante landelijke en regionale ontwikkelingen zoals de invulling van de AMvB zorgvormen, de voorkeursvariant van de GR die rondom de in te stellen regionale veiligheidsteams (Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming) landelijk wordt vastgesteld in het najaar van 2024 en zoals de discussie over de te kiezen governance voor de GGD Drenthe (en dan met name t.a.v. Veilig Thuis Drenthe).
  • Verkenning van draagvlak en voors- en tegens van de drie mogelijke vormen van niet vrijblijvende samenwerking; een verkenning die resulteert in een concreet voorstel over de voorkeursvariant (uiterlijk 1 april 2025 besproken in de ambtskring);
  • Concrete voorstellen aan de afzonderlijke colleges en aan de afzonderlijke gemeenteraden van alle Drentse gemeenten, die voorzien zijn van een uitgewerkte en gedragen gemeenschappelijke regeling voor minimaal jeugdhulp.

Relevante aspecten
Voor het in te richten proces is het belangrijk dat er een passende informatie- en communicatielijn wordt ingevuld richting de afzonderlijke gemeenten.

De rol van de betrokken gemeenteraden is groot als het om het instellen van een gemeenschappelijke regeling gaat. Zij moeten nadrukkelijk worden meegenomen in het proces. Dat kan uiteraard alleen via de colleges van de betrokken gemeenten. Een goede en transparante verhouding met de wethouders jeugd (en mogelijk andere portefeuillehouders binnen het sociaal domein) en de gemeentesecretarissen is voorwaardelijk.

Een belangrijke notie is dat er nog geen voorkeur is uitgesproken over één van de mogelijke varianten voor een niet vrijblijvende gemeenschappelijke regeling. Ook is het over te dragen takenpakket niet vastgesteld noch is verkend hoe de “overblijvende” taken die nu belegd zijn bij de beide inkoopregio’s, na het instellen van een GR voor minimaal jeugdhulp, worden belegd. Of dat lokaal, sub-regionaal of regionaal gaat gebeuren dient te worden verkend.

Die laatstgenoemde verkenning is niet de verantwoordelijkheid voor de aan te trekken projectleider en de betrokkenen binnen de projectstructuur, maar heeft wel impact op de in te vullen opdracht.

Omdat er nog geen voorkeur is voor een variant wordt een open mind verwacht van de projectleider: alle varianten moeten op hun merites worden beoordeeld en gedegen worden verkend en vergeleken.

Vereisten/ knock-outcriteria
1. Een afgeronde opleiding op minimaal wo niveau;
2. Aantoonbare werkervaring met het opzetten, uitwerken en qua communicatie begeleiden van gemeenschappelijke regelingen voor intergemeentelijke samenwerking;
3. Minimaal 16 uur per week beschikbaar gedurende de volledige projectperiode van 1 september 2024 tot 1 juli 2025;

Gunningscriteria te beoordelen door Flextender (weging, totaal 100 punten)
1. Aantoonbare kennis van de relevante aspecten (juridisch, organisatorisch, financieel en formeel) die spelen bij; ( 45 punten)
2. Aantoonbare werkervaring met projectmanagement binnen een netwerkstructuur; (25 punten)
3. Aantoonbare werkervaring met het leiden van regionale samenwerkingsprojecten binnen het sociaal domein; (15 punten)
4. Aantoonbare werkervaring met effectief stakeholder management, in de samenwerking met gemeenteraden, wethouders en gemeentesecretarissen (zet dit duidelijk in het cv). (10 punten)

Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre u/ de door u aangeboden kandidaat aan het bovengenoemde profiel voldoet.

Competenties
Analytisch
Flexibel
Proces en netwerkmanagement
Communicatief vaardig
Stakeholdermanagement
Politieke sensitiviteit
Organisatiebewustzijn
Innovatief denken

Beoordeling
Stap 1: Beoordeling CV’s op minimumeisen
Flextender beoordeelt de CV’s op de minimumeisen in het bovengenoemd profiel. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel worden geselecteerd voor stap 2 in de beoordeling. De kandidaten die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: Selectie tien (10) CV’s die aan de organisatie worden voorgelegd
Flextender beoordeelt de CV’s van de kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel in onderlinge vergelijking op de bovengenoemde “gunningscriteria te beoordelen door Flextender”.

De tien (10) kandidaten die het beste scoren op bovengenoemde criteria worden geselecteerd voor stap 3 in de beoordeling. Bij een gelijke score is het uurtarief doorslaggevend. De overige kandidaten worden niet voorgelegd aan de opdrachtgever voor verdere beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek
De opdrachtgever beoordeelt de CV’s van de kandidaten die door Flextender zijn geselecteerd in onderlinge vergelijking op de volgende criteria:

  1. Relevante werkervaring op soortgelijke opdrachten;
  2. Relevante werkervaring bij soortgelijke organisaties.

De kandidaten die na deze beoordeling het beste scoren op de beoordeelde gunningscriteria worden uitgenodigd voor een selectiegesprek (stap 4 in de beoordeling). De beste drie kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige kandidaten worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek
In het selectiegesprek wordt door de opdrachtgever nader getoetst in hoeverre de betreffende kandidaten voldoen aan het bovengenoemde profiel (met name wordt getoetst op de competenties). Het selectiegesprek wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van de organisatie. De kandidaten dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Indien geen van de geselecteerde kandidaten op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal stap drie van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan de kandidaat die naar het oordeel van de organisatie het beste voldoet aan het bovengenoemde profiel. Alle overige kandidaten worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. De opdrachtgever behoudt zich het recht voor om de opdracht niet te gunnen. Er wordt een opschortende termijn gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.

Functieschaal
Deze functie is ingedeeld in functieschaal 13. Deze functieschaal is (eventueel) verbonden aan de desbetreffende CAO van de opdrachtgever inzake de inlenersbeloning.

Fee Flextender
Flextender brengt voor deze opdracht € 2,25 per gewerkt uur in rekening bij de winnende leverancier. 

Benodigd aantal professionals
1.

CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op variabele momenten en dagen; afhankelijk van planning en beschikbaarheid gesprekspartners; een dag per week wordt een vaste werkdag; de andere acht uren worden flexibel ingezet.
Is hybride werken mogelijk:  ja

Planning
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland in de week van 5 t/m 9 augustus 2024. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen zo snel mogelijk bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Overige informatie

  • De opdrachtgever vraagt om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
  • Indien opdrachtnemer personeel ter beschikking stelt, staat opdrachtnemer in het handelsregister geregistreerd als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt (conform Waadi).
  • Bij de SWO De Wolden-Hoogeveen is er altijd de mogelijkheid om flexibel om te gaan met je werkdagen en zijn er mogelijkheden om thuis te werken. Je ontvangt van ons een laptop en indien gewenst een mobiele telefoon in bruikleen.
  • Het overeengekomen tarief is van toepassing voor de gehele duur van de inzet van Professional.
    Aanpassing van het tarief is uitsluitend mogelijk na wederzijds overleg én mits er sprake is van detachering en kan slechts ingaan indien Inlener schriftelijk aan Opdrachtgever heeft bevestigd dat de tariefsaanpassing is goedgekeurd, met dien verstande dat verhogingen van het loon of andere arbeidsvoorwaarden, volgend uit de cao binnen de branche waarin Professional werkzaam is of bepaald door wetgeving, te allen tijde kunnen worden doorberekend.
    Andere verhogingen zijn niet mogelijk aangezien deze als een wezenlijke wijziging gezien worden waarmee de oorspronkelijke uitvraag onrechtmatig wordt (voor meer informatie: zie https://www.pianoo.nl/nl/regelgeving/jurisprudentie/jurisprudentieoverzicht/type-opdracht/wezenlijke-wijziging).

Meer informatie
Vragen kunnen ingediend worden tot maandag 29 juli 2024, 09.00 uur. De vragen en bijbehorende antwoorden worden op dinsdag 30 juli 2024 gepubliceerd op onze website. Inhoudelijke vragen kunt u indienen bij Flextender, via de onderstaande button. Vragen omtrent de procedure kunt u telefonisch stellen. Flextender is bereikbaar op telefoonnummer 035-7510777.

Vraag: Onze ervaring met dit soort trajecten is dat dit intensieve trajecten zijn waar ook veel uitvoerend werk bij hoort. Denk aan het uitschrijven van verschillende discussienotities om te komen tot de keuze van de juiste gemeenschappelijke regeling en de inrichting daarvan, maar ook het plannen en organiseren van verschillende werkgroepen (financieel, juridisch, etc). Is het mogelijk om deze opdracht met een team te doen, waarbij er één projectleider is en daarmee ook verantwoordelijk is voor de opdracht? 
Antwoord: Een dergelijke combinatie is zeker mogelijk maar wel onder voorwaarden. Die voorwaarde is dat de projectleider de eindverantwoordelijke is en de bestuurlijke contacten over de opdracht zelf onderhoudt en invulling geeft. Dit zegt ook iets over de beschikbaarheid van de projectleider: die moet adequaat zijn.

Vraag: Wat betreft de WO eis, in hoeverre volstaat een bachelor aangevuld met een cursus/training op WO niveau ook? Of wordt deze dan direct afgewezen? 
Antwoord: Wij vragen hier op een opleiding op woniveau dus hoeft geen nvao geaccrediteerde bachelor of master te zijn. Een afgeronde cursus/training op wo niveau voldoet.

De reactietermijn van deze aanvraag duurt tot donderdag 1 augustus 2024, 09.00 uur. Tot die tijd kunt u reageren.