Kwartiermaker onderbenutting sportinfrastructuur
ZonMw
 
Aanvraagnummer
9629
Duur
tot 21 juli 2023
Opties verlenging
Mogelijk, maar nog niet bekend
Uren per week
10 tot 12 uur
DAS opdracht
Nee
Start
per 1 Oktober 2022
Opleidingsniveau
HBO
Regio
Zuid-Holland
Einde inschrijfdatum
08 September 2022
Eindtijd
09:00 uur

Organisatie
Het cluster sport en bewegen bij ZonMw financiert onderzoek en innovatie en stimuleert de toepassing van beschikbare kennis in de sport- en beweegpraktijk. Daarnaast zetten wij ons in om kennis en ervaring uit de praktijk te benutten in nieuw/vervolgonderzoek en innovaties. Zo bevorderen we dat iedereen in Nederland op het eigen niveau, op een verantwoorde manier, duurzaam kan sporten en/of bewegen. Ons uitgangspunt: met kennis maak je inzichtelijk hoe sport en bewegen waarde toevoegt aan de samenleving. Kennis en innovatie in de sport dragen bij aan inclusie en sociale cohesie, aan een betere gezondheid door een actieve leefstijl, aan het bereiken van topprestaties. Zo werken we aan maatschappelijk en economisch rendement van sport en bewegen.

In de komende jaren bouwt ZonMw in samenwerking met partners en stakeholders uit het veld van sport en bewegen aan een andere wijze van onderzoek programmeren en stimuleren van innovaties. Deze zogenaamde missiegedreven aanpak is vernieuwend door de directe betrokkenheid van de burger/gebruiker bij de besluitvorming, het ontwerp en de uitvoering van onderzoek en innovatie, in navolging van het zogenoemde quadruple helix model. ZonMw is kwartiermaker en secretaris van dit proces waardoor onderzoek met impact en maatschappelijk relevante innovaties gefinancierd zullen gaan worden.

Opdracht
Algemeen
ZonMw zoekt een kwartiermaker die samen met ons een werkgroep (crew) samenstelt en aanstuurt rondom het vraagstuk (wicked problem) ‘De sportinfrastructuur wordt te weinig gebruikt’. De crew richt zich op het aanpakken van het vraagstuk in de komende jaren door het aanjagen van onderzoek en innovatie. De beoogd kwartiermaker zorgt samen met ZonMw onder meer voor werving van leden voor de crew, verbinding/samenwerking tussen de leden, werkt plannen uit en zorgt voor besluitvorming. Tevens zorgt de kwartiermaker ervoor dat de crew kan sturen op criteria en randvoorwaarden voor besteding van subsidiegeld mocht dit beschikbaar komen gedurende de uitvoering van deze opdracht.

Eind vorig jaar is op initiatief van VWS, VSG, KCSB en Sportinnovator een Innovatieplatform gestart met als doel het innovatief verduurzamen van sport en sportaccommodaties. Binnen dit platform werken gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen samen aan technische, organisatorische en financiële innovaties en verduurzaming. Twee teams van het Innovatieplatform richten zich daarbij specifiek op het beter gebruik van sportvoorzieningen en sportaccommodaties, namelijk het team 'multifunctionele duurzame sportaccommodaties' en het team 'sporten in de openbare ruimte'. De kwartiermaker zorgt, in overleg met het Innovatieplatform en ZonMw, voor afstemming met de (betreffende teams van) het Innovatieplatform. (Meer informatie over het platform via deze link.) Indien de link niet werkt, kan deze opgevraagd worden bij Flextender via 035 - 75 10 777 of via info@flextender.nl

Gelijktijdig met deze opdracht worden nog drie opdrachten uitgezet voor het werven van een kwartiermaker die met ons een crew samenstelt en aanstuurt rondom drie andere wicked problems:

  1. ‘Bewoners in aandachtswijken sporten minder’
  2. ‘Sport en bewegen wordt te weinig ingezet binnen de gezondheidszorg’
  3. ‘De betaalbaarheid van sport staat onder druk’

We zoeken in principe één kwartiermaker per wicked problem.

Let op!
Het is mogelijk voor de inschrijver om zich voor meerdere opdrachten in te schrijven. In dat geval vernemen wij graag uw beschikbaarheid. Dit neemt ZonMw in overweging, mits de inschrijver daar een goede onderbouwing voor heeft, en aan de minimumeisen voldoet. Inschrijver kan zijn/haar interesse daarvoor gemotiveerd kenbaar maken in het aanbod en/of CV.

Toelichting programma
Met het programma ‘missiegedreven ontwikkeling van onderzoek en innovatie’ (MOOI) van ZonMw brengen we een beweging op gang om te zorgen dat onderzoeks- en innovatie trajecten steeds meer en beter bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen waar de samenleving en de sport- en beweegsector voor staan. In het afgelopen jaar heeft ZonMw een zorgvuldig voortraject uitgevoerd waarmee de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen (wicked problems) in kaart zijn gebracht. Inmiddels hebben de MOOI adviesraad en de opdrachtgevers van het programma VWS en NOC*NSF zes wicked problems gekozen waar we de komende jaren mee aan de slag gaan. Meer informatie over de gekozen wicked problems is te vinden op www.zonmw.nl/mooiinbeweging.

Eén van deze wicked problems is ‘ ‘De sportinfrastructuur wordt te weinig gebruikt’.  

We hebben in Nederland een unieke sportinfrastructuur met fantastische faciliteiten, zoals sporthallen en -velden. Deze faciliteiten worden vooral ‘s avonds en in het weekend gebruikt. Op andere momenten staan ze, vooral bij de buitensporten, leeg. Hoe zorgen we ervoor dat bestaande en nieuwe doelgroepen meer en beter gebruikmaken van de bestaande sportinfrastructuur? Want beter benutten van sportfaciliteiten kan leiden tot sporten wanneer het uitkomt voor leden van sportverenigingen en andere burgers uit de wijk. Dat leidt tot meer participatie en verbondenheid met de buurt, en indirect tot een betere gezondheid en welzijn. We willen met onderzoek en innovatie aan de slag om de bezettingsgraad te optimaliseren en daarmee het maatschappelijk rendement en de financiële exploitatie van sportfaciliteiten duurzaam verbeteren.

Wicked problem crew
De volgende stap die we de komende maanden vanuit MOOI zetten is het formeren van een crew per wicked problem. Een crew is een enthousiaste groep mensen samengesteld vanuit in elk geval gebruikers/praktijk, overheden, wetenschap en bedrijfsleven (quadruple helix), die zich eigenaar voelt van de uitdaging en wil bijdragen aan de oplossing ervan. Zij hebben relevante kennis en ervaring en wisselen deze op regelmatige basis met elkaar uit.

In de wicked problem crew wordt gesproken over impactvergroting, hoe bestaande kennis en/of implementatie beter te benutten zijn, het prioriteren van onderzoeks- en innovatievragen en strategieën voor financiering. Daarnaast initieert en verbindt zij initiatieven die bijdragen aan oplossingen en jaagt het ontstaan van consortia aan. De leden hebben commitment om gezamenlijk als crew aan de uitdaging te werken en stellen tijd en expertise beschikbaar. Een crew heeft als output in ieder geval een strategie en financiering voor het aanpakken van het vraagstuk door onderzoek en innovatie.

Het is belangrijk dat de kwartiermaker helpt te zorgen dat er ook ‘unusual suspects’ onderdeel uitmaken van de crew. Hiermee bedoelen we dat de crew ook plaats biedt voor mensen die niet gebruikelijke gesprekspartners zijn, maar wel een essentieel perspectief kunnen toevoegen. We vinden het belangrijk om nieuwe invalshoeken uit andere domeinen te betrekken bij het oplossen van het wicked problem. Bij MOOI in beweging is sturing vanuit de praktijk essentieel en dit zal ook in de samenstelling van de crew vorm moeten krijgen. De kwartiermaker zorgt ervoor dat eindgebruikers nauw betrokken worden en vindt daar een passende vorm voor.

Kaders en ondersteuning ZonMw
De kwartiermaker wordt betaald en ondersteund vanuit ZonMw, vooralsnog tot 21 juli 2023. ZonMw geeft daarnaast ook een opdracht aan de crew en stelt voorwaarden aan crewleden en de samenstelling van de crew. De kwartiermaker is de vertaler/vertegenwoordiger van die opdracht aan de crew. De kwartiermaker stemt strategie en inhoud regelmatig af met een programmamanager van ZonMw, die contactpersoon is vanuit ZonMw als opdrachtgever. Daarbij kan de kwartiermaker tevens een beroep doen op de expertise van de adviesraad van het MOOI-programma. Daarnaast krijgt de kwartiermaker ook ondersteuning van een secretaris vanuit ZonMw, die praktische ondersteuning kan bieden (bijv. documenteren, organisatie van bijeenkomsten). De kwartiermaker neemt deel aan intervisie met kwartiermakers van andere wicked problems van het MOOI-programma. Ter ondersteuning in de uitvoering heeft de wicked problem crew een werkbudget ter beschikking. De crew kan dit inzetten voor bijvoorbeeld logistieke kosten, (inhoudelijke) opdrachten, organisatiekosten, korte onderzoekjes, schrijven van plannen en teksten of de inzet van marketingexpertise.

Specifieke opdracht kwartiermaker
De kwartiermaker stelt de wicked problem crew samen, in samenspraak met ZonMw, en begeleidt op een gestructureerde en coachende manier het proces van de crew om onder andere te komen tot een strategisch business plan[1] voor onderzoek en innovatie. De kwartiermaker ondersteunt tevens bij het vormgeven van het gedachtegoed van de aanpak van MOOI en draagt deze mede uit. Daarnaast draagt de kwartiermaker bij aan een efficiënte en effectieve verbinding tussen (relevante teams van) het Innovatieplatform duurzaamheid gemeenten en de crewontwikkeling van dit wicked problem binnen MOOI.  De opdracht richt zich vooralsnog op de periode tot 21 juli 2023.

De kwartiermaker:

  1. Formeert in Q4 2022 de wicked problem crew ‘De sportinfrastructuur wordt te weinig gebruikt’ en richt de organisatie daarvan in. Hij/zij bepaalt in overleg met ZonMw op welke manier de crew werkbaar wordt gemaakt qua rollen, taken en samenstelling (aantal en diversiteit) van crewleden (o.a. quadruple helix). De trekker benut daarbij het bestaande netwerk van het Innovatieplatform.
  2. Stelt uiterlijk eind Q4 2022 een samenwerkingsdocument voor de crew op. Dit document beschrijft de rollen en verantwoordelijkheden per (nieuw) lid; welk perspectief/inbreng wordt vertegenwoordigd en welke inspanning vraagt dat. Wanneer een deelresultaat kan worden gedefinieerd per lid heeft dat de voorkeur.
  3. Zorgt dat de crew eind Q1 2023 een eerste versie van een strategisch business plan voor navolgende jaren oplevert met daarin de strategie en financiering voor betere benutting van de sportinfrastructuur door onder meer het uitvoeren van onderzoek en het stimuleren van innovatie. Naast strategie bevat het document ook een activiteitenplan 2023 voor de crew.
  4. Zorgt voor organisatorische en inhoudelijke verbinding tussen de (werkzaamheden van de) crew en de teams 'multifunctionele duurzame sportaccommodaties' en 'sporten in de openbare ruimte' van het Innovatieplatform duurzaamheid gemeenten.
  5. Zorgt dat de crew, samen met ZonMw, stuurt op criteria en randvoorwaarden voor besteding van subsidiegeld, mits dit beschikbaar komt gedurende de uitvoering van deze opdracht.
  6. Fungeert als voorzitter van de crew.
  7. Zoekt actief verbinding met kwartiermakers van andere crews en leden van de MOOI adviesraad, en neemt deel aan reguliere afstemmingsgesprekken met ZonMw en bijeenkomsten die ZonMw organiseert, zoals intervisie / uitwisseling met kwartiermakers van andere crews.
  8. Legt verantwoording af aan ZonMw als opdrachtgever.

 

Minimumeisen / knock-outcriteria
1. Beschikbaar vanaf uiterlijk 10 oktober 2022, voor 10 tot 12 uur per week tot 21 juli 2023.
2. Een afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau;
3. Minimaal 4 jaar aantoonbare werkervaring in het werkveld van sport en bewegen.
4. Maximaal uurtarief € 115,- excl. Btw en inclusief reiskosten- woon-werkverkeer en fee Flextender;

Gunningscriteria te beoordelen door Flextender  (weging, totaal 100 punten)
5. Minimaal 4 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van beleid, bestuur, financiering, exploitatie, beheer of management van sportverenigingen, sportaccommodaties of beweegfaciliteiten in openbare ruimte (30 punten);
6. Minimaal 6 jaar aantoonbare werkervaring als procesbegeleider/ kwartiermaker (30 punten);
7. Minimaal 4 jaar aantoonbare werkervaring met het uitvoeren van opdrachten bij of in samenwerking met (semi-)overheden (10 punten);
8. Aantoonbare werkervaring met het samenstellen van nieuwe (project)teams / werkgroepen bestaande uit leden uit verschillende sectoren (maak dit aantoonbaar aan de hand van een concreet voorbeeld in het CV). (15 punten);
9. Aantoonbare affiniteit met onderzoek en innovatie (maak dit aantoonbaar aan de hand van een concreet voorbeeld in het CV). (15 punten).

Maak in het CV duidelijk hoe aan de gevraagde gunningscriteria wordt voldaan.

Competenties/ profiel

  • Procescoach/-begeleider;
  • Enthousiasmerend;
  • Verbindend, ervaren met netwerkontwikkeling;
  • Daadkrachtig en besluitvaardig;
  • Strategisch inzicht en vermogen om strategie om te zetten in tactiek en operatie;
  • Affiniteit met en (basis)kennis over onderzoek en innovatie;
  • Omgevingssensitief, gevoel voor verhoudingen;
  • Dwingt gezag/respect af en stelt zich belangeloos op;
  • In staat verbindingen te leggen tussen verschillende sectoren;
  • Bekend met het onderwerp en beschikt over relevant netwerk;
  • Projectmatig werken; planmatig werken, kunnen structureren en wat is besproken omzetten naar tekst;
  • Pré: Kennis van het sociaal domein en/of maatschappelijk beheer van gebouwen.

Beoordeling 
Stap 1: Beoordeling CV’s op minimumeisen
Flextender beoordeelt de CV’s op de minimumeisen in het bovengenoemd profiel. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel worden geselecteerd voor stap 2 in de beoordeling. De kandidaten die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: Selectie acht (8) CV’s die aan ZonMw worden voorgelegd
Flextender beoordeelt de CV’s van de kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel in onderlinge vergelijking op de bovengenoemde “gunningscriteria te beoordelen door Flextender”.

De acht (8) kandidaten die het beste scoren op bovengenoemde criteria worden geselecteerd voor stap 3 in de beoordeling. Bij een gelijke score is het uurtarief doorslaggevend. De overige kandidaten worden niet voorgelegd aan de opdrachtgever voor verdere beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek
De opdrachtgever beoordeelt de CV’s van de kandidaten die door Flextender zijn geselecteerd. Zij doet dit in onderlinge vergelijking aan de hand van de beoordeling door Flextender op de gunningscriteria en hanteert daarbij aanvullend de volgende criteria.

  • Relevante werkervaring op soortgelijke opdrachten.
  • Relevante werkervaring bij soortgelijke organisaties.

De kandidaten die na deze beoordeling het beste scoren worden uitgenodigd voor een selectiegesprek (stap 4 in de beoordeling). De beste twee tot maximaal vijf kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige kandidaten worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek
In het selectiegesprek wordt door de opdrachtgever nader getoetst in hoeverre de betreffende kandidaten voldoen aan het bovengenoemde profiel (met name wordt getoetst op de competenties). Het selectiegesprek wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van ZonMw. De kandidaten dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Indien geen van de geselecteerde kandidaten op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal stap drie van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan de kandidaat die naar het oordeel van de organisatie het beste voldoet aan het bovengenoemde profiel. Alle overige kandidaten worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. Er wordt een opschortende termijn van drie dagen gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.

CV-richtlijnen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Fee Flextender
Flextender brengt voor deze opdracht €2,50 per gewerkt uur in rekening bij de winnende leverancier. 

Werkdagen
De opdracht wordt verspreid over de week vervuld op de volgende dagen: maandag – dinsdag – woensdag – donderdag – vrijdag. Op welke dagen de afgesproken tijdsinzet plaatsvindt is flexibel en in onderling overleg, in ieder geval op maandagen. Het precieze aantal uren zal in overleg met ZonMw worden vastgesteld. Bij de start van de opdracht zal de inzet van de uren vermoedelijk hoger zijn dan aan het einde van de opdracht. Start van de opdracht is uiterlijk 10 oktober.

Planning interview
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op donderdag 15 september, maandag 19 september of dinsdag 20 september. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op dinsdagochtend 13 september bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze aanvraag.

Overige informatie

  • Kandidaten wordt gevraagd om voor het selectiegesprek een korte presentatie voor te bereiden waarin zij hun visie op de uitvoering van de opdracht presenteren.
  • ZonMw verzoekt tot het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring;
  • ZonMw verzoekt tot het aanleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag;

Meer informatie
Vragen kunnen ingediend worden tot uiterlijk donderdag 1 september, 09.00 uur. De vragen en bijbehorende antwoorden worden op maandag 5 september gepubliceerd op onze website. Inhoudelijke vragen kunt u indienen bij Flextender, via de onderstaande button. Vragen omtrent de procedure kunt u telefonisch stellen. Flextender is bereikbaar op telefoonnummer 035-7510777.

V: Wat is de standplaats waar de werkzaamheden plaats vinden? En kan er ook vanuit huis/eigen kantoor gewerkt worden?            
De standplaats van ZonMw is in Den Haag. De precieze verdeling van tijdsinzet en plaats van de werkzaamheden is flexibel en in onderling overleg. Het is mogelijk om (deels) vanuit huis/eigen kantoor te werken. Ook wordt aanwezigheid op kantoor verwacht, ten behoeve van overleg bijvoorbeeld.

V: is er een vergoedingsregeling voor de Crew leden?
Er is vooralsnog geen vergoeding voor crewleden door ZonMw voorzien. Er is een onkostenvergoeding voor logistieke kosten.

V: wie hebben zitting in de MOOI adviesraad?  
Adviesraad MOOI: - NOC*NSF, - VSG,- Sportinnovator, - Lectorenplatform, - POS, - Watertorenoverleg,- KCSB en VWS (waarnemer)

V: In hoeverre staan de praktijkexperimenten van de sportinnovator voor dit wicked probleem al vast?
De praktijkexperimenten staan nog niet vast. Sportinnovator start dit najaar een aantal trajecten op die ondersteunend kunnen zijn aan de wicked problem aanpak.

V: Ik benieuwd naar jullie beeld van "werkervaring in het werkveld van sport en bewegen". Denken jullie bijvoorbeeld meer aan ervaring in een rol als beleidsadviseur sport, of zoeken jullie een type adviseur sport en gezondheid voor de rol?
Met de werkervaring in de sport bedoelen we vooral beleidsmatige ervaring, niet zozeer sportinhoudelijk.

V: Zou ik graag willen weten of onder sport ook mediteren valt. Ik hoor graag of mediteren binnen de scope zit?
De crews gaan zelf aan de slag met het verder uitwerken van het wicked problem, op basis van de huidige beschrijving en de opbrengst van een kennis-en innovatiescan. Het is aan de crew zelf om focus in oplossingsrichting van het WP aan te brengen en relevantie te bepalen. Vooraf bepalen we niet waar het sport- of beweeginhoudelijk over gaat.

V: Welke omvang heeft het werkbudget van de Crew?
Er is een werkbudget van (voorlopig) € 175.000 per crew voorzien, maar dit kan nog wijzigen. Uit dit budget wordt ook de kwartiermaker betaald, en de kennis- en innovatiescan. De crew kan dit verder naar eigen inzicht inzetten gedurende de uitvoering van de opdracht. ZonMw beheert het werkbudget voor de crew. De crew doet een voorstel aan ZonMw waar zij het geld aan willen besteden. Het geld wordt via ZonMw financieringsinstrumenten uitgezet en moet voldoen aan de overheidsregels.

V: Wat zijn de verwachtingen van de Crew-deelnemers: is dit een vrijwillige inzet op persoonlijke titel, of onderdeel van hun “werk” als vertegenwoordiger van een relevante partij die zich committeert (of evt. beide)?
Beide genoemde opties zijn mogelijk. Crewleden kunnen vrijwillig op persoonlijke titel plaatsnemen of als vertegenwoordiger van een relevante partij.

V: Hoe verhouden de teams uit het innovatieplatform en de nog op te richten crews zich in de praktijk tot elkaar? 2. Wat is het beeld van ZonMw ten aanzien van de inzet van de crewleden? 3. In hoeverre is er ruimte om naar aanleiding van tussentijdse evaluaties de voorgestelde aanpak van ZonMw aan te passen?        
De verhouding tussen het innovatieplatform en de nog op te richten crew is nog ter bespreking. Uitgangspunt is zoveel mogelijk synergie en geen dubbel werk, maar wel recht doen aan de opdracht aan de crew voor missiegedreven onderzoek en innovatie. 2. De crew gaat vooralsnog aan de slag gedurende de periode november 2022 tot en met juni 2023. De aanpak is vormvrij. De kwartiermaker en crewleden bepalen zelf in overleg met ZonMw op welke manier zij deze opdracht willen aanpakken. We voorzien dat de crew hiervoor regelmatig bij elkaar moeten komen, de crew kijkt zelf wat werkt.  ZonMw zal hierbij adviseren en sturen, en er vindt intervisie plaats met andere crews (in ieder geval op kwartiermakers niveau). De bedoeling hierbij is onder andere leren van elkaar, efficiënt werken en afstemming. 3. Er ligt geen aanpak aan de voorkant vast, er zal een opdracht aan of kader voor de crew worden opgesteld, ook in overleg met de kwartiermakers. Gedurende de opdracht zal in een intervisie vorm aan bijstelling van de aanpak kunnen worden gewerkt.

De reactietermijn van deze inhuuropdracht duurt tot donderdag 8 september 2022, 09:00 uur. Tot die tijd kunt u reageren.

[1] De crew levert de contouren op voor een strategisch business plan voor onderzoek en innovatie voor het wicked problem. Dit plan bevat een agenda voor onderzoeks- en innovatievraagstukken en geeft aan wat nodig is om het ten uitvoer te brengen. Ook beschrijft het waar mogelijk financiering van de plannen te halen is en wat ervoor nodig is deze bronnen te benutten. Het is een business plan: investering en output zijn gedefinieerd, evenals de beoogde impact. Het beschrijft de aanpak die nodig is om de output te bereiken.